De Groene Weg Eindhoven

Kruisstraat 128 B
5612 CM Eindhoven
040 243 66 50

Het diervriendelijke karakter van biologisch

Biologische dieren hebben meer ruimte tot hun beschikking, mogen in alle rust opgroeien en krijgen de kans om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Zo moet een varken kunnen wroeten in de modder, is een koe liever buiten en houden kippen graag hun snavel. Wij verkopen alleen maar vlees van dieren die op deze natuurlijke wijze zijn opgegroeid.

Biologische varkens

Biologische varkens

Varkens zijn sociale dieren die ruimte nodig hebben. En dat krijgen onze varkens! Zelfs de moederzeugen krijgen de ruimte om buiten te lopen. De biggetjes blijven langer bij hun moeder en mogen gewoon hun krulstaart houden. De tanden van onze varkens worden niet afgeslepen. Dat is ook niet nodig, want biologische varkens vervelen zich niet. Ze kunnen immers naar hartelust buiten spelen, wroeten en modderbaden
nemen.

Biologische schapen

Biologische schapen

Biologische lammetjes worden in het voorjaar geboren en blijven met hun moeder in de wei. Omdat zuiglammetjes te vroeg geslacht moeten worden (10 weken), verkopen wij geen zuiglam. Onze lammeren worden namelijk pas na 10 tot 14 maanden geslacht. Ze hebben al die tijd in de wei kunnen doorbrengen. Onze biologische schapen worden niet kunstmatig geïnsemineerd en krijgen geen hormonen toegediend. Hierdoor lammeren ze maar 1 keer per jaar. De winter brengen de schapen door in de stal waar ze voldoende ruimte en stro hebben om op te liggen.

Biologische runderen

Biologische runderen

Biologische runderen horen in de wei te grazen. Het natuurlijke palet van grassen en kruiden geeft het rund een gevarieerd dieet, wat niet alleen goed is voor het dier zelf maar ook voor de smaak van het vlees. In de koude wintermaanden gaan ze de stal in, waar ze veel stro en lig- en loopruimte hebben. De stallen staan in open verbinding met de buitenlucht, zodat het rund ook binnen geniet van frisse buitenlucht. Het voer bestaat, naast de natuurlijke grassen en kruiden, uit mais, kuilgras en hooi. Uiteraard van biologische oorsprong.

Onze kalveren krijgen eveneens volop de ruimte en kunnen naar buiten om te grazen in de wei. Uiteraard krijgen de kalveren alleen maar biologisch en volwaardig voer te eten. Biologische kalveren worden pas na 11 maanden geslacht.

Biologische kippen

Biologische kippen

Kippen scharrelen en krabben graag in de grond en nemen graag een stofbad. Dit tafereel zie je bij onze pluimveeboer Herman Kemper. Zijn kippen krijgen een royaal aantal vierkante meters met stro en houtkrullen tot hun beschikking. En de kippen kunnen naar buiten; lekker rondscharrelen in het gras of onder struiken en bomen. Als het gaat schemeren, gaan de kippen naar binnen om te slapen. Ze gaan niet op stok; dat doen alleen legkippen. Doordat de kippen zich niet vervelen, pikken ze elkaar niet en kunnen ze hun snavel behouden. Onze kippen leven aanzienlijk langer dan gangbare kippen. Hun vlees heeft daardoor een stevigere structuur en bevat minder vocht. Het voer bestaat onder andere uit biologisch graan, aangevuld met mais en zonnebloempitjes. Er is geen vet aan het voer toegevoegd om de kippen sneller te laten groeien. En dat geeft onze biologische Kemper Kip een volle smaak.

Gangbaar vs. biologisch vlees

Scharrel- en biologische dieren hebben een ander leven dan de dieren uit de bio-industrie. Bij De Groene Weg hebben wij bewust gekozen voor het meest diervriendelijke vlees; biologisch. Het is inmiddels algemeen bekend dat biologische dieren een gezonder leven leiden. Zo wordt antibiotica alleen bij noodzaak voorgeschreven door een dierenarts en zijn groeibevorderaars of hormonen uit den boze. Een ander groot verschil; de dieren mogen buiten komen. Dat ze meer bewegen merk je aan het vlees; dit is beter doorbloed en steviger van structuur.

Vanuit de regelgeving zijn er aanzienlijke verschillen in het houden van vee conform een regulier, scharrel of biologisch principe.

Varkens

  Gangbaar Biologisch
Minimale oppervlakte vleesvarkens 0,8 m2 per
vleesvarken
1,3 m2 per
vleesvarken
Minimale oppervlakte zeugen 2,25 m2 per zeug 2,5 m2 per zeug
Minimale oppervlakte kraamhok 3,5 m2 7,5 m2
Minimale oppervlakte biggen opfok 0,3 m2 per big 0,6 m2 per big
Overdekte uitloop x 1 m2 per
vleesvarken
Weidegang x Voor drachtige
zeugen
Big bij moeder Min. 21-28 dagen Min. 42 dagen
Staart couperen  Toegestaan Verboden
Transportduur vleesvarkens Geen limiet Max. 6 uur

 

Runderen

  Gangbaar Biologisch
Stal oppervlakte
per rund
Geen eis 8,5 m2
Zachte ligplaats Volledig rooster
zonder zachte
ligplek
Zachte ligplaats
van stro
Daglicht Niet verplicht Verplicht
Weidegang Geen eis,
wel praktijk
7 maanden
12 uur per dag
Kalf bij de moeder Geen eis Min. 6 maanden
Castreren & onthoornen Mag onverdoofd Alleen verdoofd, met
pijnbestrijding
erna
Transportduur naar boerderij Max. 29 uur Max. 8 uur
Transportduur naar slachterij Geen limiet Max. 4 uur

 

Kippen

  Gangbaar Biologisch
Oppervlakte
binnenruimte
Geen eis 10 kuikens per m2
Vrije uitloop buiten x 1 kip per 4 m2
Langzamer groeiend ras verplicht Nee Ja
Daglicht Niet verplicht Verplicht
Slachtleeftijd 35-42 dagen 70 dagen
Dodingsmethode Elektrisch waterbad
of gasbedwelming
Gasbedwelming
Transport naar slachthuis Max. 24 uur Max. 24 uur

 

De Groene Weg Eindhoven

Kruisstraat 128 B
5612 CM Eindhoven
040 243 66 50

Openingstijden

maandag 09:00 - 18:00
dinsdag 09:00 - 18:00
woensdag 09:00 - 18:00
donderdag 09:00 - 18:00
vrijdag 09:00 - 18:00
zaterdag 08:30 - 17:00
zondag Gesloten